Soorten littekens
Tijdens de genezing van de huid kunnen er verschillende soorten littekens ontstaan:
Goed genezend litteken
Een litteken dat goed geneest is in het begin roder en onderhuids verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Dit litteken is met micropigmentatie erg mooi te behandelen waarbij er pigment in uw natuurlijke huidkleur in het litteken wordt aangebracht, waardoor het nagenoeg niet meer zichtbaar is.
Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken ontstaat als de genezing te actief is. Het litteken blijft langer rood, jeukt en is verdikt. Dit heet een hypertrofisch litteken. Eerst zal met Microneedling de structuur van het weefsel verbeterd moeten worden, waarna eventueel micropigmentatie van het litteken mogelijk is.
Atrofisch litteken
Atrofische littekens, bijvoorbeeld na acne of waterpokken liggen juist wat lager dan de huid. Hierbij is sprake van een tekort aan weefsel, waardoor de huid er dunner en doorschijnender uitziet.
Met Fractional needling wordt de aanmaak van nieuw collageen en elastine gestimuleerd, waardoor het beschadigde bindweefsel sterker wordt. Dit maakt de huid geleidelijk gladder. Ook wordt hierbij de groei van fijne bloedvaatjes in de huid gestimuleerd, waardoor het litteken beter doorbloed wordt en er meer zuurstof en voeding naar de cellen kan. Dit zorgt voor gezonder weefsel en vervaging van het kleurverschil.
Keloïd litteken
Bij een keloïd litteken is de normale genezing volledig ontremd. Het litteken kan grote en harde vormen aannemen. De littekens zijn hierbij altijd groter dan de oorspronkelijke wond. Helaas is dit littekenweefsel niet behandelbaar met Fractional needling of micropigmentatie.
Vooraf vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats waarbij uw wensen en de mogelijkheden worden besproken. Afhankelijk van de grootte en de kleur van het litteken zijn er meestal twee tot drie behandelingen nodig.